Information / Historie

Historie

Der var engang........
Vores historie

Ruds-Vedby Garden er stiftet i 1987. Garden består af et tambourkorps, der på nuværende tidspunkt tæller 22 piger og drenge i alderen 6 til 25 år. Garden har opholdssted i egne lokaler som findes på adressen Skolegade 18 i Ruds Vedby. Garden har gennem alle årene repræsenteret lokalområdet, ved festlige og folkelige arrangementer, stævner og mesterskaber på bedste vis.

Dengang ..... En mand - en idé, der manglede en bygarde i den lille stationsby på Vestsjælland - Han vil skabe en bygarde for Ruds-Vedbys og omegns børn og unge, og målet var, at have denne på gaden på Ruds-Vedby dagen 29. maj 1988. Denne mand er stifteren af det hele, denne mand er stadig formand for Ruds-Vedby Garden den dag idag, Carsten Petersen. Ideen blev til handling, en stiftende generalforsamling fandt sted - En bestyrelse og foreningen: "Ruds-Vedby Gardens venner" blev begge stiftet.

At løfte i flok

Bestyrelsen ved den stiftende generalforsamling 1987, bestod af

Formand: Carsten Petersen
Daglig Leder: Ejving Larsen
Næstformand: Gudrun Waksvik
Kasserer: Mogens Hauge
Sekretær: Kirsten Andersen
Bestyrelsesmedlem: Tove Danielsen
Talsgarder: Dorthe West-Nielsen
Talsgarder: Mette Henriksen
Ruds-Vedby Gardens venner bestod af:

Formand: Lasse Danielsen
Næstformand: Egon Jensen
Kasserer: Raymond Nelander
Sekretær: Marianne Hansen
Bestyrelsesmedlem: Gunvor Nielsen

Disse var den bærende kraft for, at føre ideen ud i praktisk.

Som et led i etableringen blev der udvalgt nogle delegater der hver især fik 500 kr. i hånden, og denne femhundredekroneseddel skulle disse delegater få til at yngle sig større.

Dette var for at rejse penge til uniformer, instruktører og instrumenter. Garden havde etableret sig på Holbergskolen i Dianalund, her havde de et rum af 30 Kvm2. Der var ikke meget at starte Ruds-Vedby Garden op med, men der blev arbejdet på højtryk i 1987 for at få denne bygarde drøm til at gå i opfyldelse.

Senere rykkede Garden dog til Ruds-Vedby, i kælderen - lokalerne var ikke blevet større men nu havde Garden deres øve sted i Ruds-Vedby.

"I Natten Klam og Kold" ...

Gardisterne strømmede til, og i 1987 var der **** tilmeldte gardister i den ny stiftede Ruds-Vedby Garden. Af melodierne der skulle læres var der to på programmet, disse var "I Natten Klam og Kold" og "Colonel Bogey". Der blev hyret nogle behjælpelige instruktører der lærte gardisterne at spille de tre melodier.

De instruktører var

Max Hansen - Trommer og slagtøj
Ejving Larsen - Fløjter

Derudover skulle alle jo også lærer at gå i takt, svinge med armene, følge en tambourmajor (tambourmajoren skulle også lærer at være tambourmajor) og sidst men ikke mindst - lærer at gå i takt imens man spillede melodierne.
 
 
Ruds-Vedby Gardens første fællesbillede - her ses også de to instruktører Ejving Larsen til venstre som fløjteinstruktør og Gardens daglige leder, og Max Hansen til højre som trommeinstruktør.

Fra drøm til virkelighed
På Ruds-Vedby dagen, 29. maj 1988 kom dagen alle havde ventet spændt på. Den nye Ruds-Vedby Garden skulle spille igennem Ruds-Vedby for første gang.

"Der er aldrig set så mange mennesker på Rudsgade før" sagde Radio Høng, da de dækkede begivenheden over radioen.
 
Uniformen - hvem, hvad, hvordan

En blå stribe i uniformen symboliser Sorø kommunes byvåben. På uniformen bæres Løve Herreds våbenskjold fra 1584 med særlig tilladelse.

Mange børn og unge har været iklædt og deltaget aktivt i Ruds Vedby gardens aktiviteter lokalt, regionalt, nationalt og internationalt gennem de 25 år Ruds-Vedby Garden har eksisteret. Derigennem bidraget til mange erfaringer, minder og ikke mindst spændende, lærer- og oplevelsesrige stunder som fortsat kommer mange til del – hver især har vi alle en rolle i spillet, hver enkelt har sin!
En, to, tre - hundrede, tohundrede

Igennem tiden har Ruds-Vedby Garden til dags dato haft 222 gardister. Der har været gode tider og hårde tider - at være garder er en livsstil og man indgår pludselig i et stort fællesskab og man udøver en kunstart til de forskelligeartede arrangementer. Tiderne har været hårde, som for så mange andre garderkorps. Garden har været nede og vende på 18 gardister men fordi der har været de 18 gardister, en stærk bestyrelse bag, supportere og dem der stadig vil booke en lille bygarde bestod Ruds-Vedby Garden tiden, fordi vi løfter i flok!

Så tak til dem der har været, til dem der er og til dem der kommer. Vores venner, supportere, familier der støtter op om denne kultur. Til de 222 gardister igennem tiden og til de mange arbejdssomme, frivillige mennesker der har siddet i både Ruds-Vedby Gardens bestyrelse men også i Ruds-Vedby Gardens venner. Uden jer - ingen os!
 
Ruds-Vedby Gardens 1 års fødselsdag
 
 
Året 1987 - 1988 var en travl tid
 
Vores indbydelse til de mange garderkorps skrevet af vores formand Carsten Petersen
 
 
 
De to maskotbærer Per Koch, som bærer mascotten Don Carlos og Ane Marin Petersen, som bærer mascotten Gardine
5 års fødselsdagen blevet fejret i stor stil med inviterede garderkorps fra hele Danmark
En regnfuld dag blev det til, da Ruds-Vedby Garden fejrede deres 5 års fødselsdag - humøret var dog højt
Følgende garderkorps var tilstede, da Ruds-Vedby Garden fyldte 5 år:

Prins Jørgens Garde
Odense Pigegarde
Gladsaxe Pigegarde
Vedbæk Pigegarde
Brøndby Hestegarde
Sakskøbing Tambourkorps
Nakskov Garden
Danmark Garden
Slagelse Garden
Faxe Garden

"Da vi stod i parken til Vedbygaard og hørte de andre garder spille fødselsdagssangen, var det så man fik tårer i øjnene" Sådan sagde Irene Hansen fra Ruds-Vedby Garden i forbindelse med Gardens 5 års fødselsdag.
Siden 1987 ......

Siden 1987 har der været gang i Ruds-Vedby Garden. Garden har gennem mange år optrådt i Tivoli, og var i 1993 ferieafløser for selveste Tivoli Garden. Garden har også tidligere deltaget hvert år i Bygardernes Dag, hvor Dyrehavsbakken, Legoland og BonBon-Land har haft Garden på besøg.
 
Repræsentanter:
Ved indvielse af både Storbælts broen og Øresunds broen var Ruds-Vedby Garden også med i disse historiske begivenheder. Med undtagelse af det første Danmarksmesterskab for Bygarder tilbage i 1993 og igen i 2009, har Ruds-Vedby Garden lige siden deltaget ved samtlige mesterskaber, og opnåde i 1997 en 8. plads i præcisionsmarch. Senest kan nævnes en 12. plads i tattoo/show fra 2011.

Garden har haft den store ære og glæde, at spille for kongehusets repræsentanter ved forskellige lejligheder. Dels i 1993 og igen i forbindelse med vores by Ruds-Vedbys 700 års jubilæum i 2007.
 
Kina i 2010
Ruds-Vedby Garden har været Danmark ambassadør, dels ved de danske årsmøder i Sydslesvig og gennem sine mange rejser i udlandet. Garden har optrådt og vist de danske farver i Tyskland, Italien, San Marino, Østrig, Tjekkiet, Polen samt to gange i Ungarn, tre gange i Spanien, Norge og Sverige. I 2010 tog Ruds-Vedby Garden den helt store tur, og rejste til Kina - Beijing, hvor der ialt deltog 63 gardere, ledere og supportere. Her spillede Ruds-Vedby Garden bl.a. på Den Kinesiske Mur, Den Kongelige Danske Ambassade i Beijing og Beijings største indkøbscenter.

Ruds-Vedby Gardens 25-års jubilæum i 2012
blev fejret noget utraditionelt. Fredag den 24. august 2012 marcherede Garden og vores gæster; Søværnets Tamburkorps igennem Sorø by for at markere begyndelsen på Gardens jubilæumsweekend. Herefter tog Garden til Kragerup Gods, hvor Søværnets Tamburkorpps fulgte med, her ventede særlige indbudte gæster til Garden og Gardens formand; Carsten Petersens jbilæumsreception. Af de særlige imdbudte var flere tidligere bestyrelsesmedlemmer, Kultur- og Fritidsudvalget i Sorø Kommune, Borgmester og Viceborgmester i Sorø Kommune, personer der har haft indflydelse på kulturlivet i Ruds Vedby og Ruds-Vedby Garden, samt Landsgardeforeningens protektor; Greve Ingolf af Rosenborg og hustru, Grevinde Sussi.
 
Denne begivenhed løb fra eftermiddag og henad aftenen, men hjemme i Ruds Vedby Hal ventede Gardens egen familier og derfor tog Garden en sen aften fødselsdagsparade, hvor der blev uddelt Gardens årsstjerner, fremmøde tegn og hæders medaljer.
Lørdagen den 25. august, så gik det ellers igang, hvor Ruds Vedby og Kragerup Gods var omdrejningspunkt for festlighederne. Om formiddagen startede stjernemarch rundt i Ruds Vedby, hvor følgende korps deltog:
Slagelse Gardem, Holbæk Garden, Gjøngegarden, Faxe Garden, Ringkøbinggarden, Skive Garden, Nuclear Devils Drumband - Denmark, Skælskør Marinegarde, Holbæk Pipeband, Eksercitskommandoen Sjælland, Nakskov Garden, Sakskøbing Tamburkorps og Brassband, Bornholmer Garden og Aarhus Garden.
   
 Et lille udsnit af Gardens jubilæums åbning
 
 
Fra middag og til eftermiddag blev Kragerup Gods omdrejningspunktet for koncerter og tattoo/show for de indbudte korps, hvor publikum frit kunne komme og nyde det storslået syn med de mange uniformer.
I dette link kan du b.la. høre afslutningsnummeret fremført af alle korps. Nummeret hedder "Highland Cathedral".
 
Lørdag aften blev der indbudt til Garderfest for indbudte korps og gæster, hvor søndagen blev afrejsedag for nogle korps. Dog tog andre korps inkl. Ruds-Vedby Garden selv i det høje trætoppe. Kragerup Gods' Go High baner ventede.
Det var en storslået jubilæumsweekend og vi takker for fremmøde og tak til vores korps, som gæstede vores 25-års dag.
 
I oktober 2012 gik turen atter engang til Spanien, hvor der blev spillet til Oktober Festivalen, som noget nyt fløj Garden tur/retur til Spanien - på Europa destinationer er det ellers bussen der er transportmiddel. I året 2013 deltog Ruds-Vedby Garden til DM i Frederikshavn, hvor der også blevet hevet flotte placeringer hjem.

Året 2014 tog Garden på en forlænget weekendstur til Norge, i maj, hvor Garden deltog i fejringen af Norges 200 års National Dag, hvor Garden gik med i en stor parade i Eidsvoll - der hvor Norges grundlov blev skabt. Over 17.000 mennesker overværede dagen i Eidsvoll og dagen blev sendt på flere radio- og tv-kanaler. Ligeledes blev der marcheret over 15.000 skridt disse dage, men det var en stor oplevelse for Garden. Ikke mindst, da Garden havde deres spritnye uniformer på FOR FØRSTE GANG til denne begivenhed.

Året 2015 blev et skælsættende år for Ruds-Vedby Garde. Med en ny instruktør ombord så han et kæmpe lys i Ruds-Vedby Garden musikalsk og udviklede en hel ny garde musikalsk dette år og de efterfølgende år. Dette resulterede i, at til DM for Bygarder i 2015 i tambourkorps koncert, så fik Ruds-Vedby Garden en 5. plads. Samtidig var tambourkorps koncerten en del af VM bedømmelserne og det førte til en 4. plads her.
En placering vi er meget stolte af! Samtidig blev Garden top 15 i tattoo/show kategorien ud af 30 deltagende korps. Mikkel Vangkilde Nielsen (Vores instruktør) blev påskønnet i 2015 med Gardens fortjenstmedalje for hans vedholdende indsats og engagement, der i den grad, har udviklet Garden i en positiv retning.
 
En stolt placering i 2017
 
Ruds-Vedby Gardens 30-års jubilæum i 2017
 
 
Generationsskifte i 2017 gjorde at Gardens medlemstal røg ned på 7 gardere. Derudover stod en næsten ny bestyrelse med denne store udfordring. Arbejdshandskerne blev taget på og der blev arbejdet drønhårdt i de sidste måneder af 2017 og inden året var omme, var Garden røget op på 16 medlemmer. Ind i det nye år steg medlemstallet videre og Garden har fastsat en vision om, at hverve intensivt og fast 2 gange om året. Vi er meget glade for, at gejsten, motivation og kampen holdt. Ikke mindst, tak til de gardere der udviklede en spritny garde samtidig med nye kom ind og tak til, at de gav en stor hånd med hvervningen.
Billede blev taget i april 2018 - et historisk billede der er gengivet. Billedet er taget på Vedbygaard, som nu er solgt. Billede viser opgangen efter et hårdt efterår. Her er der 16 gardere - tallet er vokset siden.
 
2018 blev året hvor Ruds-Vedby Garden
 
Ruds-Vedby Garden | Postadresse Kalundborgvej 45, 4291 Ruds Vedby  | Tlf.: 23429143